Monday, June 13, 2011

Attila

Giuseppe Verdi „Attila“, lavastaja Üllar Saaremäe, PromFest

Sai lõpuks tõelist ooperit kuulata. Muidu meie omad ikka hädaldavad, et meie teatrites ei ole akustikat ja mitte midagi ei kõla seal, aga tegelikult meil pole lauljaid. Kui kokku kutsuda tasemel lauljad, siis ikka kõlab küll ja nii et vähe pole. Kohe nii, et majaseinad värisevad. Sisust ma eriti aru ei saanud, ülevalt ka lugeda ei viitsinud, aga midagi sellist oli, et hunnide pealik Attila läks mingit järjekordset riiki vallutama, sai omale sõjasaagiks mingi suure kuninga tütre, kellesse ta armub ja lõpuks temaga abielluma hakkab, aga vahetult enne pulmi toimub vandenõu, hästi palju kõlas sõna „Rooma“, juul siis mingid rooma inimesed ta ära tapsid.
Lavakujundus oli küllalt tagasihoidlik, samuti ka Attila osa laulnud Valgevene bass Anatoli Siuko, teised solistid mõjusid tema kõrval ikka palju veenvamalt ja oskasid tugevamat häält välja võluda. Eestlastest osales ainult Mati Palm, teda näidati ka korraks ja tal oli seljas kinnastest õmmeldud kostüüm. Midagi nagu „Nõiakivi“ kivinõial, ainult mitte pallidest, vaid kinnastest selline pikk ürp. Ja kraena oli siis hästi palju väikseid pallikesi. Naissolist Sandra Janušaite Leedust oli väga hea, peaaegu sama hea kui „Oneginis“ Tatjanat laulnud lätlanna, aga natuke paksem. Kõige rohkem meeldis mulle Kaunase Muusikateatri koor. Oli ikka väga kõva vahet tunda, meie omad on kuidagi kõik eraldi häältega ja ei kõla eriti kokku ja pole sellist ilusat kandvat kõla, nagu sellel kooril oli. Ka Läti Rahvusooperi koor võlus selle poolest, meil ikka sellist asja ei kuule.
Kostüümid olid pehmelt öeldes sürrealistlikud. Naisorjad või -vangid olid nagu surnurüüdes, sellistest valgetes hõlstides, milles vanasti inimesi maeti. Teises vaatuses olid nad juba mustas, hästi kõrgete kraedega. Alguses tulid lava peale, nagu neil oleksid pead maha raiutud, kõrgete kraede peale olid tõmmatud rätikud ja see jättis sellise mulje, nagu oleksid kehad ilma peadeta. Meeste kostüüme ümbritsesid mingid graafilised kujundid, ühel solistil oli puri küljes. Päris naljakas oli vaadata. Aga muusika ja muu poolest see ooper mulle eriti ei meeldinud, kuigi esitus oli väga hea. Pikk ja igav oli.

No comments:

Post a Comment