Thursday, March 26, 2009

"Unistuste printsess" võtab Uuspõllult leiva

Minu uus kultuurielamus oli eilne meganaljasaade “Unistuste printsess”. Kui asi nii edasi läheb ja eesti telekanalid kenasti selle nimel pingutavad, et rahvale kõrgtasemel huumorit pakkuda, nagu saadetes „Tõehetk“, „Maamees otsib naist“, „Üksikvanem otsib kaasat“ ja nüüd „Unistuste printsessis“, siis võtavad dokumentaalse alatooniga realytid varsti professionaalsetelt koomikutelt üldse leiva käest ära. Näiteks Uuspõllult. Igal juhul eelistan ma istuda kodus ja vaadata naljasaateid, kui minna teatrisse ja selle eest veel raha maksta ja siis näha sellist naljatükki, kus minu meelest õieti nalja polegi. Omamoodi naljakas on meil näidatava „Unistuste printsessi“ juures seegi, kuidas selle saate algne formaat on pea peale pööratud, olen näinud vilksamisi taolist saadet saksa kanalitelt, seal on ikka saate mõte selles, et rikas peigmees korraldab avaliku pruudicastingu. Meil aga on läbi suure häda mingi hädine rikkurist poissmees kaamera ette saadud, kes ei suvatse üldse omale pruuti valida, vaid mingit arusaamatut liini ajab. A la tema äripartnerid ei võtaks teda enam tõsiselt, kui ta omale telesaate kaudu naist otsiks. Kas nad peale seda naljasaadet võtavad Robertot tõsiselt? Nii ongi arusaamatu, keda selles saates üldse valitakse, nagu ajakirjandusest on läbi käinud, et otsitakse ideaalset neiut, kellel oleks proportsioonis sisemine ja väline ilu. Nagu valiks nüüd Valeri asemel uut Eesti Missi. Samas, kui saates osalevad ka juba lahutatud ja emaseisuses tüdrukud, nii et pigem siis missi- ja missisevalimine ühekorraga. Või läks Robertol soov saate kaudu pruut leida üle peale seda, kui ta väljapakutud kandidaate nägi? Kui saate nimi on „Unelmate printsess“, siis peaks seda printsessi valima teda unelmate prints, mitte mingi täiesti mööda möku. Praegu vastab Roberto printsiseisusele ainult varaline seis.
Eile oli saates selline šokeeriv stseen, kus Ketlin visati põhimõtteliselt tänavale. Kuigi mulle Ketlin oma matsliku oleku ja otsekohesusega väga meeldis, oli Roberto valik siiski sellega õigustatud, et Ketlin oli majas olevatest tüdrukutest kõige paksem, nii et kaua sa mingit paksu seal ikka hoiad. Sööb kindlasti poole rohkem kui teised. Aga niimoodi talitada… tulevad maasturitega sõitmast, Roberto hakkab Ketilinit natuke kabistama, „oh, sa sõitsid täna kõige paremini… võid nüüd ära koju minna (ära majja enam üldse tule)“. Vanasti oleks nii hullult alandatud tüdruku meessugulaste kohuseks olnud selline solvaja duellile kutsuda. Mõelda vaid, alandab tüdrukut niimoodi televisioonis, terve rahva silme ees! Aga teisest küljest, see oli küllalt intiimne lähenemine – tunnistajaid oli juures vähe, kindlasti oleks bravuurikale Ketlinile palju alandavam olnud „Unistuste printsessi“ saateformaadile traditsioonilisel viisil väljahääletatud saada, jääda kõige lõpuks sinna elava liha letti ainsaks, kellele joogiklaasi ei pakuta ega teed järgmisele „levelile“ ehk järgmisesse ruumi ei juhatata.
Õrnahingeline Reelika ei suutnud oma pisaraid varjata, kui kuulis, mis Ketiliniga juhtus. Need kaadrid, kui Ketlin arusaamatuses, nagu puuga pähesaanuna ümber maja luusis, olid päris tõsiselt kurvad. Iseenesest nendele saates osalevatele tüdrukutele ju Roberto ei meeldi, kõik tüdrukud pingutavad ja teevad head nägu, kui Roberto nende nägemis- või koguni puutumisulatuses on. Reelika on siiamaani ainus kandidaat, kes selle välja julges öelda, et Roberto talle üldse ei meeldi, samas on aga saatest väljalendamine nagu prestiiži või uhkuse küsimus. Mark on lahkuda väljapraagituna. Võib olla isegi selles mõttes kõige raskem, et Roberto neile ju ei meeldi ja siis mingi selline jobu mees saadab su pikalt. Ja jätab teised saatesse....
Aga see Reelika keiss on ikka huvitav selles mõttes, et tüdruk ahastab ja nutab seal saates, kuigi Roberto temaga kahekesi kohtamisel olles nii meeletult pingutas, et muljet avaldada. Viis Reelika koguni oma koju, et uhkustada, kui uhke elamine tal on… ja tulemus? Reelikat sakkis see tobe elamine, täitsa minu maitse, ma pooldan ka modernset elamist, mitte sellist muuseumi ja ebamugavate luksasjadega ülekuhjatut stiilitust, nagu Roberto kodu endast kujutas. Aga ikkagi, miks Reelika saatest ära ei lähe, kui seal nii vastik on? Seotud ülikalli lepinguga, et kui ise saatest lahkub, peab üüratuid summasid maksma? Või maksab saatetiim talle peale, et ta ilusti ja vaguralt lõpuni vastu peaks? Iseenesest oleks see ju lahe skandaal ja uus kirss saatetordil, kui Reelika vabatahtlikult saatest minema marsiks. Kujutades olukorda, kui tüdrukud on järjekordselt Roberto ette lihaletti laotud ja Roberto kujutab ette, et iga tüdruk, kes temalt edasipääsu tähistava šampanjapokaali saab, on kõrvust tõstetud, astub Reelika lõpuks vabatahtlikult rivist välja ja ütleb: „Mulle aitab, nägemist!“ Ja siis võiks selle vahva neiu eeskujule järgneda ka teised kandidaadid, nii et jääksid näiteks ainult Lilit ja tema sõbranna, kes siis omavahel konkureerima peavad hakkama. Mõni vabatahtlikult lahkuja võiks möödaminnes Robertole šampanjat näkku pritsida.
Nüüd toodigi juba mängu supermodellid. Tüdrukute pikkuse järgi pakuks, et nad ei peaks lühikesele Robertole meeldima, kui nad on temast peajagu pikemad. Ehk need ongi sellised päästerõngad, kes tuli saatesse tuua, kui tegijatele hakkas tunduma, et Roberto tähelepanu nimel pingutavad ainult Lilit ja tema sõbranna, eriti pärast Ketlini lahkumist, ülejäänud tüdrukud on selleks liiga tagasihoidlikult vagurad, et midagi ette võtta, aga eelkõige ikka see, et Roberto kui mees ei paku neile piisavalt huvi, et tema pärast üldse kätki liigutada, veel rohkem kuidagi pingutama hakata. Selline naljakas konkurents. Et ei pingutata nii palju saate formaati paigutatud auhinna pärast, milleks on poissmees Roberto seltskond ja tema südamedaamiks olemine, kui muude hüvede pärast, mis see telesaade endaga kaasa toob - luksuslik villa, huvitavad üritused, mõned toredad sõbrannad, hea söök, riided, hooldus jne.
Aga iseenesest on Lilit päris tark tüdruk, sest talle meeldis üks selle saate ilusamaid ja targemaid tüdrukuid, Heilika vist oli ta nimi, see, kes teadis Jakob Hurta. Sellest oletatavast Heilist või Heilikast on alati nii kahju, kui mingi hääletamismoment käib, kui teatatakse, et keegi saab auhinna või immuunsuse, siis ta jääb alati ilma ja on nii nukra näoga, et ahhh, jälle pole see mina! Aga noh tüdrukud, kui see kuidagigi peaks lohutama, siis uskuge mind, mõlemad saates ekraanil olevad mehed on täielikud mühakad ja pooletoobised, nende arvamust ei maksagi väga tõsiselt võtta. Kuigi ma saan aru ikka küll, et on kurb lahkuda eelkõige sealt teiste tüdrukute seltskonnast ja kogu selle luksuse seest, uhkest hotellist ja sviitidest, headest söökidest ja huvitava programmi juurest. Tahaks loota, et tüdrukud kurvastavad ja koguni valavad pisaraid ainult sellepärast, mitte sel põhjusel, et ohmu Roberto neile piisavalt tähelepanu ei pööranud. Kuigi veelkord, jah, see on ikka tohutult alandav, kui sind niimoodi välja hääletatakse, nagu näiteks Ketliniga juhtus. Või üldse, ka seal šampusedefileel väljahääletatud saada on hingeliselt jube, mõelda, et mingid tühikargajad Lilit ja kes iganes saavad edasi ja mina pean ära minema. Ja need lõputud viited, et täpsemalt loe portaalist TopTop ja kõiksugu tsitaadid seal portaalis avaldatud Liliti blogile, teevad natuke rahutuks, et mul pole aega seda portaali pidevalt jälgida. Väga soovitav oleks, kui TopTop hõivaks Justist tühjaks jäänud koha ja hakkaks ilmuma paberkandjal, selle saaks mingil suvalisel ajal ära osta ja siis oma lugemisaega ootama jätta, millal ükskord ajakiri kätte võtta ja põhjalikult läbi puurida.

1 comment:

  1. Ah Sa raisk, kui pika sissekande Sa suutsid sellisest saatest kirjutada. Respect!

    ReplyDelete